Het Leuvense cybersecuritybedrijf Phished kan de komende vier jaar beschikken over 7,5 miljoen euro extra kapitaal dankzij een converteerbare lening verstrekt door het Welvaartsfonds. Phished, geesteskind van CTO Arnout Van de Meulebroucke en geleid door serie-ondernemer Jo Vandebergh, zit in de laatste rechte lijn om haar eerste grote bedrijfsdoelstelling – een jaarlijkse recurrente omzet van 12 miljoen euro - te realiseren. “Ons nieuwe doel is om Phished te laten doorgroeien naar een ARR van 20 miljoen euro tegen 2027. De kapitaalsinjectie via het Welvaartsfonds zal voor een extra stroomstoot zorgen en ons toelaten verder te schalen in onze sales & marketing”, aldus Phished-CEO Jo Vandebergh. Phished zal de verkregen middelen ook inzetten om haar internationale groei te versnellen, en blijft aanzienlijk investeren in cyberonderzoek.
Het verhaal van het Leuvense cybersecuritybedrijf Phished start in 2019 wanneer Arnout Van de Meulebroucke op het idee komt om met AI-gestuurde simulaties medewerkers bewust te maken over phishingmails. Hij legt het idee voor aan zijn toenmalige baas bij Bringme, Jo Vandebergh, die onmiddellijk 1 miljoen euro investeerde om de startup te lanceren. De afgelopen vier jaar groeide Phished uit tot een team van 50 medewerkers en werd het bedrijf verder financieel gesteund door Vandebergh, die gefaseerd nog eens 8 miljoen euro extra investeerde.
Gedragsverandering om hackers een stap voor te zijn
In amper 48 maanden groeide cybersecuritybedrijf Phished uit tot een holistisch trainingsplatform met een uitgestippeld leertraject waarmee medewerkers hun cyberweerbaarheid versterken. Phished focust zich – integenstelling tot haar concurrenten – niet alleen op het bewustzijn van de medewerker, maar vooral op gedragsverandering. Het trainingsplatform combineert simulaties en korte trainingssessies, leert gebruikers cyberhygiëne aan voor het onderhoud van applicaties en toestellen en geeft concrete dreigingswaarschuwingen die gebruikers alarmeren voor de laatste nieuwe technieken die hackers hanteren. Medewerkers en teams kunnen via Phished ook certificaten behalen. Het AI-gedreven platform voorspelt bovendien aan de hand van een Behavioral Risk ScoreTM hoe groot de kans is dat een bedrijf of organisatie gehackt wordt door een menselijke fout.
Simpel bedrijfsdoel: 12 miljoen ARR binnen 60 maanden
In 2022 nam, op vraag van founder Van de Meulebroucke, Vandebergh de rol van CEO over om het bedrijf verder op te schalen, zodat Van de Meulebroucke zich als CTO kon toespitsen op de verdere ontwikkeling van het platform. Vandebergh gaf de medewerkers een eenvoudige bedrijfsdoelstelling mee: op 60 maanden tijd een ARR opbouwen van 12 miljoen euro. Met 2500 bedrijfsklanten en 200 MSP-partners verspreid over APAC, Europa en Noord-Amerika, zal het bedrijf al eind dit jaar deze mijlpaal bereiken.
“Phished heeft op enkele jaren tijd een holistischtrainingsplatform ontwikkeld dat bedrijven aan een zero-cyber-incident rate helpt door het digitaal gedrag van medewerkers te veranderen. Zowel kmo’s als grote gerenommeerde instellingen zoals Acerta, Essers en Proximus gebruiken ons platform. Nu het eerste grote doel binnen handbereik is, leggen we de lat voor onszelf opnieuw wat hoger. De ambitie is om tegen 2027 een ARR van meer dan 20 miljoen euro te halen en de converteerbare lening die het Welvaartsfonds ons hiervoor zal ter beschikking stellen, geeft ons de nodige ruggensteun om dit te realiseren.” Jo Vandebergh, CEO Phished
“Cybersecurity is een strategische kwestie voor elk bedrijf. De verdediging is slechts zo sterk als de zwakste schakel en dat blijft tot op vandaag de mens. Ondanks de vooruitgang in technologie blijven veel bedrijven kwetsbaar voor cybercriminaliteit door een gebrek aan bewust zijn en training bij hun werknemers. Investeren in cybersecurity gaat niet alleen over het versterken van systemen; het gaat erom de medewerkers de kennis en vaardigheden bij te brengen om cyberdreigingen te herkennen en af te blokken. Dankzij de technologie van Phished zullen bedrijven op dat vlak een grote vooruitgang kunnen boeken in een tijdperk waarin versnelde digitalisering en groei van cybercriminaliteit hand in hand gaan.” Roald Borré, Portfoliomanager Welvaartsfonds