Bedrijven financieel versterken.

‍Voor de duurzame toekomst van onze Vlaamse economie.

Californische e-tractorenfabrikant Monarch komt naar Vlaanderen

De Amerikaanse producent van elektrische zelfrijdende tractoren Monarch heeft besloten om Vlaanderen als uitvalsbasis te gebruiken voor haar Europese activiteiten. De beslissing past in het internationale groeiplan van het bedrijf en is mee het gevolg van een investeringsronde van 133 miljoen dollar waarin o.a. de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV, het Welvaartsfonds en de op landbouw- en voedingstechnologie gerichte investeerder Astanor participeren.

Monarch, opgericht in 2018, is een Amerikaanse fabrikant van elektrische en autonome tractoren gevestigd in Californië. De compacte tractoren zijn ontwikkeld voor specifieke landbouwtoepassingen zoals de druiventeelt of boomgaarden. Autonoom rijden wordt vaak geassocieerd met personenvervoer, maar is eigenlijk eenvoudiger toepasbaar in de landbouw: de snelheden zijn er lager, de omgeving voorspelbaarder en er is minder interactie met andere personen en voertuigen. Uiterst nauwkeurige gps-infrastructuur, sensoren en camera’s zorgen ervoor dat een autonome tractor dag en nacht kan opereren in stoffige of modderige omstandigheden. Monarch startte zijn activiteiten in de wijngaarden van Napa Valley, Californië en is vandaag aanwezig in verschillende Amerikaanse staten en ook in Canada. Meer dan 400 tractoren van het bedrijf zijn ondertussen in gebruik. Eén ervan werd door retailgroep Colruyt onlangs uitgetest in het Oost-Vlaamse Deinze om o.a. een boomgaard te maaien en fruit te transporteren. Monarch telt 300 personeelsleden verspreid over de VS, India en Singapore.

Kapitaalronde

Om haar internationale groeiplan te realiseren maakt Monarch gebruik van een investeringsronde van 133 miljoen dollar waarin o.a. de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV, het Welvaartsfonds en de op landbouw- en voedingstechnologie gerichte investeerder Astanor participeren, naast bestaande aandeelhouders als CNH Industrial (met tractoren die bekend zijn onder de merknaam Case en New Holland) en het Taiwaneese Foxconn. In september zal Monarch tijdens een event in Vlaanderen haar Europese ambities toelichten en haar Vlaamse activiteiten bekendmaken.